Mieslaulajien historiaa

Artikkelin kirjoitti Mikko Valo 10.2.2019

Kuoron perustavan kokouksen pöytäkirja tehty 24.04.196

Pöytäkirjaan liittyvä kokous on pidetty Kaustisen kirkonkylän kansakoululla 24 päivänä huhtkuuta vuonna 1964
Kokouksessa oli läsnä yhteensä kakikymmentäkaksi (22) henkilöä.

Mukana olivat: Eino Kangas, Lauri Ojala, Voitto Nikula, Kalle Kataja, Jouko Koskela, Kari Varila, Veijo Valo, Esko Tastula, Ahti Kuorikoski, Paavo Nikula, Eero Luomala, Päiviö Virkkala, Esko Saari, Elo Luomala, Sauli Tastula, Reino Virkkala, Esko Hietala, Pentti Luomala, Jukka Pollari, Väinö Varila, Reino Järvelä ja Risto Puumala.

Kokouksen kutsun oli lähettänyt ennakkoilmoituksen perusteella Kari Varila henkilökohtaisesti. Perustavan kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Lauri Ojala ja sihteeriksi Risto Puumala.

Kuoron johtajaksi valittiin kanttori Eino Kangas ja varapuheenjohtajaksi Reino Järvelä. Äänten harjoittajiksi valittiin: Jouko Koskela ja Allan Masar.
Kuorolle valittiin johtokunta ja valituiksi tulivat: Paavo Nikula, Lauri Ojala, Kari Varila,Sauli Tastula, Jukka Pollari, Reino Järvelä, Risto Puumala ja Eino Kangas

Päätettiin alustavasti kuoron alkuajan ohjelmistosta ja harjoiteltavista lauluista. Kuoron harjoitusilloiksi päätettiin torstai ja harjoituspaikaksi Kaustisen kirkonkylän koulu, aloitusaika kello 19.00. Kuoron alkurahoituksesta päätettiin vastata yhteisvastuullisesti.

Syksyllä , kun varsinaiset harjoitukset alkavat, pyydettiin Sandbergin Åkelta, että hän kiertäisi Salonkylän ja Nikulan kautta, jos olisi halukkaita laulajia tulossa mieskuoroon. Ensimmäisen vuoden laulajia on 42 , se olikin ennätysvuosi. Sitten vuonna 1976 oli mieskuorolaisia 30 ja vuonna 1979 kuorolaisia oli yhteensä 35. Sen jälkeen kuorolaisten määrä on vuosi vuodelta vähentynyt, niin että viimeisen kymmenen vuosen aikana laulajia on ollut n. 22-25 miestä, tänä vuonna 23 laulajaa.

Vuonna 1971 mieslaulajilla oli ahkeruuskilpailu, kuka olisi useimmin mukana harjoituksissa. Kuoron kahdeksan (8) jäsentä oli ollut joka kerta harjoituksissa mukana mutta valitettavasti ei ole mainintaa kuka oli ahkeruuskilpailun voittaja. Vuonna 1978 kuorolla on ollut varmaan ennätysvuosi esiintymisten suhteen, kun kuoro on konsertoinut peräti kaksikymmentä (20) kertaa eri puolilla Pohjanmaata ja kolme (3) konserttia pidettiin myös Ruotsissa.

Kaustisen mieslaulajat äänitti 7.12.1991  Kaustisen musiikkilukilla C-kasetin teemalla: Sävelten siivin. Mukana äänityksessä oli 20 miestä Asko Luolan johdolla ja soitinryhmä: Eero Myllymäki, harmonikka; Mauno Leppäniemi, kitara sekä Rauno Kaustinen , basso avustivat silloin kuoroa. Äänitteessä oli mukana yhteensä 16 eri kappaletta.

Vuonna 1992 oli Kaustisen mieslaulajilla yhteistyötä myös Vaajakoskelle ja Vaajan Lauluun. Silloinen kuoron johtaja Asko Luomala siirtyi Vaajakosken kanttoriksi. Kuoro piti kirkkokonsertin Kaustisella ja samana vuonna vierailtiin vastavuoroisesti Vaaja-koskella jossa  pidettiin Suomi Soi 75-vuotta teemlla konsertti ylästeen juhlasalissa.Juhlasali oli täynnä kiitollista yleisöä. Vaajakosken kirkossa kuoro avusti myös Jumalanpalveluksessa.

14.-17.4.1983 mieskuoro teki esiintymismatkan Tukholmaan ja sen ympäristöön. Näistä esiintymisistä tehtiin nauhoitus Ruotsin televisioon, joka sitten myöhemmin myös esitettiin naapurimaan televisiossa. Ruotsissa on myös esiinnytty myös Sundsvallissa sekä vierailtu Tukholman alueella 90- luvulla Tukholman alueella Upplandvestbyyssä sekä Huddinksissä.

 Kaustisen mieslaulajat ovat osallistuneet myös SULASOL:n laulu- ja soittojuhliin Kuopiossa 9.-11.6.1972 ja saaneet sieltä esiintymisestä kunniamaininnan. Vuonna 1972 Kaustisen mieslaulajat palkittiin kansalaisopiston kolmannella palkinnolla, sarjassa mieskuorot. Samana vuonna kuorolle myönnettiin myös kunniakirja musiikkivierailusta Ruotsin Sundsvalliin.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kuoro on vieraillut esiintymässä vuosittain ja esiintymisiä on ollut myös runsaasti vuosittain Kaustisen seurakunnan ja kunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Yksi merkittävä esiintyminen Kaustisen mieslaulajilla oli vuonna 2002 Kaustisen toisissa Kuninkuusraveissa n. 30000 kuulijalle.

Kaustisen mieslaulajia ovat 50-vuoden aikana johtaneet:

  • 1964-1969——-Eino Kangas
  • 1969-1982——-Reino Järvelä
  • 1982-1988——-Jarmo Kotaja
  • 1988-1992——-Asko Luomala
  • 1992 —————-Sirpa Hietaniemi
  • 1992-1993——-Marko Kupari          (äänten harjoittajana)
  • 1993-1994——-Elina Peltoniemi
  • 1994-2007——Markku Vuori
  • 2008-2017——Aira Kentala
  • 2017—————-Markus Luomala

Kaustisen mieslaulajien nykyiset laulajat  ( 22 laulajaa ) :

1. Tenori: Eljas Koskinen, Kari Myllymäki, Alpo Rauma,  Jani Markus Paavola, Pentti Luomala, Untamo Uusitalo, Kari Rauma, Ossi Penttilä
2. Tenori: Pentti Heikkinen,  Reijo Ojala, Mikko Valo , Aulis Kaunisto
1. Basso: Alpo Puumala, Markku Sillanpää, Kari Kattilakoski , Uolevi Paasila, Mauri Harju
2. Basso: Eljas Harjukoski, Jari Teirikangas, Eero Myllymäki, Mika Hohenthal, Terho Paavola
Johtajana:   musiikin lehtori Markus Luomala

Kuorolla on ollut tapahtumarikkaita ja monipuolisia toimintavuosia 2017 alkaen. Vuotta 2017 väritti Suomi 100-juhlavuosi. Kuoronjohtajamme Aira Kentalan kanssa esiinnyimme Evijärvellä, Kuusamossa ja Kaustisella kolmesti (3) Suomi 100-juhlavuoden teemalla. Lisäksi esiinnyimme myös suuressa Suomen Luonnonpäivän yhteistapahtumassa 26.8.2017 Perhon Koirasalmella yhdessä kahdensadan (200) muun laulajan kanssa. Perhonjokilaakson kuorot esiintyivät vielä yhdessä Vetelin liikuntakeskuksessa marraskuun lopulla omalla juhlakonsertilla. Kuoro esiintyi lisäksi Kaustisen vapputapahtumassa sekä vanhainkodilla sekä vuoden lopulla 6.12. itsenäisyyspäivän tapahtumissa kirkossa, sankarihaudoilla sekä seurakuntakeskuksessa.  Kuoro myös talkoili vuoden 2017 aikana kiitettävästi osallistuen mm. kesällä luutaprojektiin, jolloin valmistui Kansantaiteenkeskuksen piha-alueelle taiteilija Anni Rapinojan 100-risuluudan teossarja: ”Taivaanlaasijat”.

Kuoron uutena, kymmenentenä johtajana aloitti syyskuussa 2017 musiikin lehtori Markus Luomala. Saimme kuoroomme myös kolme uutta laulajaa ja nykyisin vahvuutemme on 22 miestä. Kuoron toimintavuotta 2018 sävytti erilaiset esiintymiset Kaustinen 150-vuotisteemalla. Yhteinen ponnistuksemme oli syksyllä 12.10. Kansantaiteenkeskuksessa, jolloin viisi (5) kaustislaista kuoroa ja n. 110 laulajaa konsertoivat yhdessä: Lahjasta Laulun teemakonsertin. Konsertti oli onnistunut ja se taltioitiin myös Asko Virkkalan toimesta.

Kuoro julisti keväällä myös Kaustisen musiikkilukion oppilaille avoimen kuorologon suunnittelukilpailun, jota jouduimme jatkamaan vielä vuoden 2019 alkuun. Kuoro on esiintynyt vuosittain myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla eri tilaisuuksissa ja tätä perinnettä tulemme myös jatkamaan.

Kuoron puheenjohtajana on viime vuosina toiminut Eljas Koskinen, sihteerinä Mikko Valo ja rahastonhoitajana Kari Rauma. Kari pyysi toimesta vapautusta ja tilalle valittiin Ossi Penttilä. Kuoron uusina tiedottajina aloittivat Aulis Kaunisto ja Uolevi Paasila. He myös toteuttavat kuoron uusia kotisivuja.

Kuoron ääntenjohtajina ovat. 1.tenori , Ossi Penttilä, 2. tenori. Mikko Valo , 1. basso, Eero Myllymäki ja 2, basso, Markku Sillanpää.    
Kuoron sisälle on synnytetty vuoden 2018 aikana myös oma lauluryhmä eli ”Oksetti”.     Ryhmässä esiintyvät:  Ossi Penttilä, Uolevi Paasila, Aulis Kaunisto, Mikko Valo, Eero      Myllymäki, Terho Paavola, Mauri Harju ja Markku Sillanpää
Ryhmä esiintyi vuoden 2018 aikana muutaman kerran lähinnä eläkeläistapahtumissa ja ryhmän on tarkoitus jatkaa toimintaa myös jatkossa.

Kaustisen mieslaulajien 50-vuotisjuhlakonsertti pidettiin Kaustisen kansaantaiteen keskuksessa 25.10. 2014. Tästä linkistä konsertin ohjelma.